utorok 14. mája 2013

Kuchyňa




Základom čínskej stravy je ryža a pšenica doplnená kukuricou, prosom a cikorom. Obyvatelia na juhu jedia viac ryže, na severe sa konzumuje hlavne pšenica ako základná zložka chleba alebo rezancov. Obľúbená je zelenina, najmä kapusta, fazuľa a bambusové výhonky ale aj sójový syr - tofu. Číňania majú radi bravčovinu a hydinu, jedia však aj veľa vajec, rýb a mäkkýšov. Na raňajky sa v Číne konzumuje ryža so zeleninou alebo ryžová kaša a kuracia polievka s rezancami, či sladké pečivo. Čínsky obed môže zahŕňať vaječnú roládu či mäso, alebo knedle z granátov, nazývané dim sum. Hlavným čínskym jedlom môže byť narýchlo opečená zelenina s kúskami mäsa alebo vývar z morských živočíchov s ryžou či rezancami. Za najexotickejšiu sa považuje kantonská kuchyňa, ktorá má na jedálnom lístku aj hady a korytnačky. Číňania jedia veľmi radi ryby a kačky. Jedlá sa pripravujú dusením alebo pražením na veľkej panvici nazývanej wok. Potravu jedia z misiek pomocou paličiek a malých čínskych lyžičiek, nôž a vidličku nepoužívajú.Obľúbeným nápojom je čaj podávaný v malých miskách bez cukru a mlieka.






Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára